Friday, March 13, 2015

Покровителі професій або святі та профі



Одна з основних функцій святого в середньовічному суспільстві – покровительство, захист як окремої людини (зокрема, шляхом отримання імені під час хрещення), так і цілих спільнот та видів діяльності. Чим більше патронів, тим краще – звідси потяг до подвійних або потрійних імен, отримування додаткових імен після миропомазання, постригу, тощо. До прикладу, Україна має кількох патронів - Архангел Михаїл, Апостол Андрій, Володимир Великий, Ольга Велика, Святий Йосафат, Василій Великий, Святі Феодосій і Антоній Печерські, Йов Почаївський.
Оскільки кількість святих покровителів була обмежена, один святий міг захищати відразу кілька спільнот. Зокрема, Св. Микола, улюбленець дітлахів, патронує не тільки їм, а й мореплавцям, ув’язненим, злодіям та ще кільком десяткам видів діяльності. Звичайно, у випадку злодіїв його покровительство сприймалося не як допомога злодіям красти, але допомога в наверненні їх на шлях праведності.
Традиційно існували й існують списки святих, які допомагають визначити, котрий з них відповідає тій чи іншій професії. Зокрема, для Римо-католицької церкви цю інформацію можна знайти онлайн, осучаснену, зокрема, для страждальників від стресу :) .

No comments:

Post a Comment